Ma egy hidegfront közelíti meg hazánkat, hatására már nem lesz zavartalan a napsütés, főleg a délutáni óráktól növekedhet meg erősebben a gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar csak néhol alakulhat ki. Kissé már mérséklődik a nappali felmelegedés, de a megye nagy részén még mindig 30 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

A front csak lassan halad kelet felé, így drasztikus lehűlés, hirtelen időjárás változás nem várható, csütörtöktől azonban lassú, fokozatos lehűlés veszi kezdetét.

Péntek estig az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Mérséklődik a nappali felmelegedés, a hét második felében általában 26-28 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatók, ennél kissé hűvösebb csak a megye északnyugati tájain lehet majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: eleinte napos idő várható, majd a későbbiekben már időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar csak kevés helyen lehet. Az északnyugatira forduló szél megélénkül. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 29-31 fok között alakul. A késő esti órákra 23-25 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhatnak záporok, zivatarok. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödök. A reggeli órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: a változóan felhős ég mellett, hosszabb-rövidebb napos időszakok várhatók. Elszórtan előfordulhatnak záporok. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégétől további lehűlés várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 20 fok körül alakulnak majd. Péntek éjjel egy kiterjedtebb csapadékzóna éri el hazánkat, hatására szombat délutánig többfelé lehet eső, zápor.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felfrissül, lehűl, szeptember, felhő, változékony, ősz, zápor, zivatar, időjárás