A tél időjárását legkorábban november közepe felé lehet latolgatni, de még ekkor is csak következtetni lehet bizonyos jelekből. A szibériai erős hófelhalmozódásból következő " hűtőház effektus " , az Északi-sark jégkiterjedése, valamint az izlandi minimum, illetve atlanti ciklontevékenység, mint tényezők határozhatják meg a Kárpát-medence telének időjárását. Ezek a folyamatok azonban csak az ősz végére teljesedhetnek ki, de még ekkor sem lehet egyértelmű előrejelzést készíteni a tél egészére.

null

A cikk írója, az El-Nino jelenséggel magyarázza az európai hideg telet. Egyrészt a jelenség még ki sem alakult, másrészt pedig a mai napig nincs bizonyítva, hogy hazánkra hatással lenne. Az El-Nino a Csendes-óceánon kialakuló nyugat-keleti irányú, meleg tengeráramlás. Mivel a mérsékelt övben kevésbé uralkodhatnak óceáni hatások, ezért a Kárpát-medence időjárására sincs jelentős hatással.

Ábra: Az El-nino jelenség.
Ábra: Az El-nino jelenség.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: mégsem, vagy, közeledik, tél, időjárás