Megérkezett a CFS modell hosszútávú, anomália előrejelzése szeptemberre. A modell összességében átlagos hőmérsékletű és a szokásosnál valamivel szárazabb idővel számol.

Az átmeneti kánikula után jelentős változás kezdődik időjárásunkban. A változást egy Brit-szigetek környékén megerősödő anticiklonnak köszönhetjük majd. Ez a légköri képződmény blokkolja majd a déli áramlásokat, azaz elzárja a meleg levegő útját Európa belseje felé.

Ugyanakkor az anticiklon áramlási rendszerében északira, északnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban váltakozó nedvességtartalmú, hűvösebb légtömegek érkeznek fölénk.

Változékonyabb, az eddigieknél jóval hűvösebb periódus kezdődik időjárásunkban, amely akár a hónap közepéig is kitarthat. A hűvösebb periódus mélypontja szeptember 7-12. között lehet majd, ebben az időszakban csupán 20 fok köröli nappali hőmérsékletek várhatók, ugyanakkor a derült, szélcsendes hajnalokon, főleg a mélyebben fekvő völgyekben akár a gyenge talaj menti fagyok is megjelenhetnek már.

A jelenlegi számítások szerint, a hónap közepétől leépül a blokkoló brit anticiklon, ennek hatására ismét délire, délnyugatira fordulhat az áramlás felettünk, ezzel pedig újabb felmelegedés kezdődik, visszatérhet a kellemesebb, akár késő nyárias idő.

Összességében tehát átlagos, kora őszi időnk lehet majd a hónap során. Szeptember első fele hűvösebb, időnként kisebb esőkkel, záporokkal tarkított időt hozhat, ugyanakkor a hónap második felében akár az átlagos fölé is emelkedhet majd a hőmérséklet.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése szeptemberre.

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése szeptemberre.

3. Ábra: a blokkoló brit-anticiklon (A) Az anticiklon áramlási rendszerében észak felől érkeznek fölénk a léghullámok.

4. Ábra: szeptember 14. A brit-anticiklon leépül, helyette ciklon erősödik meg, ennek előoldalán pedig ismét délire fordul felettünk az áramlás. A hónap második felében melegedés kezdődhet.

5. Ábra: hőmérsékleti és csapadék valószínűségi diagram Somogy megyére. Szeptember 7-12. között az átlagos alá eshet vissza a hőmérséklet.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb!

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ősz, szeptember, változékony, időjárás