A napi középhőmérséklet 25 fok fölé emelkedhet, ezért az elsőfokú hőség figyelmeztetés van érvényben! Ma erős lesz az UV sugárzás!

Déli áramlással továbbra is igen meleg léghullámok érkeznek fölénk, ezért szerdáig még folytatódik az átlagosnál 8-10 fokkal melegebb idő.
Az időszak nagy részében túlnyomóan napos, száraz idő várható, csupán szerda délutántól növekedhet meg a gomolyfelhőzet, de csapadék ekkor sem valószínű.

Csütörtökre egy lassú mozgású hidegfront érkezik fölénk, amely mögött kissé nedvesebb, hűvösebb léghullámok árasztják el térségünket. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan előfordulhatnak majd záporok, zivatarok, de nagy területre kiterjedő csapadék nem valószínű. Megszűnik a kánikula, a legmelegebb délutáni órákban már csak 26-28 fok közötti csúcshőmérsékleteket mérhetünk majd, azonban még ezek az értékek is magasabbak az ilyenkor szokásosnál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 33-35 fok között alakul. A késő esti órákra 25-27 fokig hűl a levegő.

Szerda: eleinte napos, száraz idő várható, majd a késő délutáni óráktól megnövekedhet a fátyol, illetve gomolyfelhőzet, de zápor csak néhol fordulhat elő. Az eleinte délkeleti, majd később északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő, de a megye északnyugati felében ennél kissé hűvösebb is lehet.

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várhatók záporok, zivatarok. Az északnyugati szél időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégén további fokozatos lehűlés várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek helyenként már a 25 fokot sem érik el.
Szórványos záporok, zivatarok szinte bármelyik nap előfordulhatnak majd, de kiterjedt, nagy mennyiségű csapadék nem valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőhullám, ősz, iskola, időjárás, hőség, felmelegedés, kánikula, nyár