A napi középhőmérséklet 25 fok felett alakulhat, ezért az elsőfokú hőség figyelmeztetés van érvényben!

Ma erős UV sugárzás várható!

Egy ciklon előoldalán továbbra is afrikai eredetű, igen meleg levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, ezért a következő napokban még folytatódik az átlagosnál 8-10 fokkal melegebb idő. Mivel felhőoszlató, leszálló légmozgások uralkodnak felettünk, így túlnyomóan napos, száraz idő várható, legfeljebb szerda délutántól növekedhet majd meg a gomolyfelhőzet, de csapadék ekkor sem valószínű.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 33-35 fok között alakul. A késő esti órákra 25-27 fok közé hűl a levegő.

Kedd: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A déli, délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 33-35 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb az esti óráktól növekedhet meg a gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar nem valószínű. A déli, délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fokig melegszik a levegő, de a megye délkeleti tájain ennél melegebb is lehet.

Távolabbi kilátások: csütörtökön egy hidegfront hatására már enyhül a nagy meleg, megszűnik a kánikula, de a nappali hőmérsékletek még mindig az átlag felett alakulhatnak majd. A hét második felétől növekszik a csapadékhajlam, szórványos záporok, zivatarok szinte bármelyik nap előfordulhatnak majd. A jövőhét elején jelentősebb lehűlés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőhullám, kánikula, hőség, felmelegedés, nyár, ősz, időjárás