Déli áramlással melegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, ezért a következő napokban visszatér az igazi nyári idő. Eleinte száraz levegő alakítja időjárásunkat, többnyire napos időre számíthatunk, majd vasárnap hajnaltól átmenetileg nedvesebb, labilis levegő éri el térségünket, megnő a záporok, zivatarok valószínűsége. A legmagasabb nappali hőmérsékletek az időszak elején és végén általában 28-31 fok között alakulnak majd, csak vasárnap, a több felhő miatt lehet ennél kissé hűvösebb.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul. Késő estére 20-22 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Többfelé várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős, záporos tájakon 25 fok várható.

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan előfordulhatnak záporok, zivatarok. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhéten egyre melegebb, szárazabb levegő érkezik fölénk, újabb hőség időszak kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjáás, előrejelzés, szalinay, időjárás