A távozó csapadékzóna mögött ma már szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, egyre nagyobb területeken szakadozik fel a felhőzet és süt ki a nap.

Szombattól délire fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre melegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. Jelentős felmelegedés kezdődik, a nappali hőmérsékletek már megközelíthetik a 28-30 fokot.

A melegedési folyamatot vasárnap egy úgynevezett magassági hideg lépcsepp szakítja majd meg. Jelentős lehűlés nem várható, azonban a meleg fölé nedvesebb, labilis levegő érkezik, ami kedvező feltételeket biztosít a záporok, zivatarok kialakulásának. A napos időszakok mellett, gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég és többfelé valószínű zápor, zivatar.

A kevesebb napsütés miatt kissé mérséklődhet a nappali felmelegedés, de marad az alapvetően nyárias idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: eleinte még borult idő várható, többfelé esővel, záporral, majd napközben egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet, süt ki a nap. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeletire forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul, de néhol ennél is hűvösebb lehet. A délutáni órákra 28-30 fokig melegszik a levegő.

null

Vasárnap: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra általában 27-29 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős tájakon 25 fok várható.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhét keddtől erős felmelegedés kezdődik, a hét második felében már hőség várható.

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, előrejelzés, szalinay