Hazánk egy ciklon áramlási rendszerében helyezkedik el. Északnyugat felől hűvös, nedves, délkelet felől pedig száraz, meleg léghullámok érkeznek fölénk, ezért a következő napokban kettősség alakul ki időjárásunkban.
Valószínű, hogy Somogy megye egy átmeneti, köztes zónába fog tartozni.

A megye északi, északnyugati tájain várható a felhősebb idő, míg a déli területein a több napsütés. A nappali órák hőmérséklete is ennek megfelelően alakul majd, a tartósan napos tájakon és időszakokban 27-28 fokot is mérhetünk majd, ezzel szemben az erősen felhős, záporos területeken nem lesz melegebb 20-22 foknál.

Szerdán átmenetileg kissé melegebb levegő érkezik fölénk, erősödik a nappali felmelegedés, de a délutáni órákban már egy újabb hidegfront közelíti meg térségünket, egyre többfelé valószínű zápor, zivatar és csütörtökre ismét visszaesik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, rövid, napos időszakokra is számíthatunk. Szórványosan várhatók záporok, zivatarok. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul, de a tartósan felhős tájakon 20-22 fok várható. A késő esti órákra 20-22 fok közé hűl a levegő.

Szerda: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni óráktól már erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet és egyre többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, csak rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 20-23 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős, záporos tájakon nem lesz melegebb 20 foknál.

Távolabbi kilátások: péntektől szárazabb, melegebb levegő érkezik fölénk, jelentős javulás kezdődik időjárásunkban. Szombaton akár 30 fok fölé is melegedhet a levegő, majd a délutáni órákban már egy újabb, gyenge hidegfront közelít meg bennünket, hatására szórványosan kell számítani záporokra, zivatarokra. Vasárnap is folytatódik a nyárias idő, legfeljebb 1-2 fokkal mérséklődhet a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, változékony, strand, kánikula, hőség, zivatar, zápor, időjárás