Ma erős UV sugárzás várható! A napi középhőmérséklet Somogy megyében már meghaladhatja a 27 fokot, ezért a harmadfokú hőség figyelmeztetés van érvényben!

A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon, valamint a fölénk érkező afrikai eredetű, igen meleg léghullámok együttes hatása alakítja. 

Térségünkben a meleghullám szerdán, csütörtökön éri el tetőpontját, ekkor többfelé mérhetünk 35-38 fok közötti csúcshőmérsékletek. 

Eleinte túlnyomóan napos, száraz időre számíthatunk, majd csütörtök estétől már kissé nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, ennek hatására fokozatosan növekszik a zivatarhajlam. Kezdetben csak néhol, majd péntek délutántól már szórványosan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Kissé már enyhülhet a hőség, de a növekvő páratartalom miatt ebből még nem sokat fogunk érzékelni.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkülhet. A délutáni órák hőmérséklete 35-37 fok között alakul. Késő estére 28-30 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: eleinte túlnyomóan napos idő várható, majd a délutáni óráktól már erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csak néhol alakulhat ki hűsítő zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. A délutáni órákra 35-37 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványosan várhatók záporok, zivatarok. Néhol heves zivatar is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul. A délutáni órákra 33-35 fok közé melegszik a levegő hőmérséklete.

Távolabbi kilátások: vasárnapig lassan tovább enyhül a hőség, majd hétfő virradóra egy hidegfront vonul át felettünk, amely mögött már jelentősen felfrissül a levegő. A jövőhét közepéig mérsékelten meleg, az átlagosnak nagyjából megfelelő hőmérsékletű idő várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: afrika, Somogy megye, nyár, időjárás, Kaposvár