A jövő hét elejei átmeneti felfrissülés után, ismét délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel afrikai eredetű, igen meleg léghullámok érik el a Kárpát medencét. Megérkezik az idei nyár második jelentős hőhulláma, amely átmeneti kisebb megszakításokkal akár tartós is lehet.

A hét elején azonban még egy hidegfront okoz változékony, mérsékelten meleg időt, főleg hétfőn számíthatunk szórványos csapadékhullásra. A változás szerdától kezdődik el, ekkor egy ciklon előoldalán délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel száraz, egyre melegebb levegő indul meg hazánk felé. Erőteljes felmelegedés kezdődik, eleinte 30-33, majd a hétvégén már 35-39 fok közötti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A jelenlegi számítások szerint, a hőséget egy július 20-22. között érkező hidegfront enyhítheti majd, ezt követően azonban újabb felmelegedés valószínű.

Megjegyzés: a középtávú előrejelzés a szokásosnál kissé bizonytalanabb.

Európa déli, délnyugati területei felett nagy mennyiségű, igen meleg levegő halmozódott fel. A meleg első hulláma csütörtökön érheti el hazánkat, a délnyugati megyékben ekkor már kánikula várható. A hétvége felé közeledve egyre forróbb levegő érkezik fölénk.

A GFS modell hőmérsékleti előrejelzése július 18. szombatra. A modell 35-39 fok közötti maximum hőmérsékletekkel számol.

Hőmérsékleti fáklyadiagram Kaposvár környékére. A diagramon jól követhető a következő 2 hét hőmérséklet változásai. Összességében az átlagosnál melegebb idő várható. Július 20. környékén átmenetileg megtörik a hőség, majd ezt követően újabb hőhullám érkezhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőhullám, hőség, strand, kánikula, meleg, nyár, időjárás