Ma erős UV sugárzás várható! A napi középhőmérséklet 27-28 fok körül alakul, ezért a várható hőség miatt a harmadfokú figyelmeztetés van érvényben! 

A Kárpát-medence időjárását egyelőre egy erős anticiklon és a fölénk érkező afrikai eredetű, igen meleg léghullámok együttes hatása alakítja.

Szerdáig tovább fokozódik a hőség, a legmagasabb hőmérsékletek helyenként a 37-38 fokot is elérhetik majd. Eleinte túlnyomóan napos, száraz idő várható, majd szerdán egy érkező hidegfront előterében már nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, amely kedvező feltételeket biztosít a heves záporok, zivatarok kialakulásának. A délutáni óráktól már erősebben megnövekszik a felhőzet és többfelé valószínű zápor, zivatar. Akár heves zivatarrendszerek is kialakulhatnak majd felhőszakadás, jégeső és szélvihar kíséretében. 

Csütörtök virradóra áthalad felettünk a hidegfront, amely mögött 8-10 fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk, jelentősen felfrissül az idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 36-38 fok között alakul. Késő estére 27-30 fokig hűl a levegő.

Szerda: eleinte még előfordulhat napsütés, majd a délutáni óráktól erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadásra és jégesőre is számítani kell. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, heves zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. A délutáni órákra 35-38 fok közé melegszik a levegő, de a délutáni órákban, a zivataros helyeken már mérséklődik a nagy meleg.

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a néhány nap kellemes hőmérsékletű idő után, a hétvégétől újabb felmelegedés kezdődik, vasárnap már kánikula valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kánikula, nyár, időjárás