Ma erős UV sugárzás várható! A napi középhőmérséklet 25 fok körül alakul, ezért a várható hőség miatt másodfokú figyelmeztetés lépett érvénybe!

A Kárpát-medence időjárását egy erős anticiklon alakítja. A felhőoszlató, leszálló légmozgások hatására túlnyomóan napos, száraz, szélcsendes az idő. A következő napokban az anticiklon fölé több hullámban afrikai eredetű, egyre melegebb levegő érkezik, így további erős felmelegedés várható, vasárnaptól már országos hőség köszönt be. Az éjszakák egyre enyhébbek lesznek, napközben pedig kezdetben 31-33, majd a későbbiekben már 35-37 fok közötti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: túlnyomóan napos, száraz idő várható, gyenge délkeleti széllel. A délutáni órák hőmérséklete 31-33 fok között alakul. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: zavartalanul napos, száraz idő várható, gyenge légmozgással. A reggeli órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 33-35 fokig melegszik a levegő.

Hétfő: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél gyenge lesz. A reggeli órák hőmérséklete 18-21 fok között alakul. A délutáni órákra 35-37 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét szerdáig tovább melegszik a levegő, helyenként akár 38-40 fok is előfordulhat majd. Csütörtök virradóra egy hidegfront halad át felettünk, jelentősen felfrissül az idő, a hőmérsékletek 30 fok alá csökkenek. A front érkezésekor elszórtan előfordulhatnak majd záporok, zivatarok, de nagy területre kiterjedő csapadék a mostani számítások szerint nem valószínű. A néhány napos lehűlés után újabb kánikula érkezhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: dőjárás, szalinay, időjárás, nyár