A Kárpát-medence felett továbbra is északnyugati az áramlás, amellyel több hullámban váltakozó nedvességtartalmú, kissé hűvös levegő érkezik fölénk.

Ma egy gyenge hidegfront alakítja időjárásunkat, hatására a nap első felében sok lesz a felhő felettünk és többfelé várható kisebb eső, zápor.

A délutáni óráktól már szárazabb levegő érkezik fölénk, felszakadozik a felhőzet, de elszórt záporok, zivatarok még a későbbiekben is előfordulhatnak majd. A megerősödő északnyugati szélben 25 fok körüli csúcshőmérsékleteket mérhetünk majd, de a tartósan felhős, záporos tájakon ennél hűvösebb lesz.

A jövőhét első napjaiban fokozatos felmelegedés kezdődik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: eleinte erősen felhős idő várható többfelé záporral, majd a délutáni óráktól felszakadozik a felhőzet, de elszórt záporok, zivatarok ezek után is előfordulhatnak majd. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul, de a tartósan felhős, záporos tájakon ennél hűvösebb lesz. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fokig melegszik a levegő.

Kedd: változóan felhős, többnyire napos időre számíthatunk, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepétől tovább melegszik az idő, a hétvégén már kánikula valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyár, zivatar, Somogy, időjárás, Kaposvár