Északnyugati áramlással kissé hűvös, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. A következő napokban folytatódik a változékony, összességében az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő.

Szombaton egy közelgő hidegfront előterében már nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, ami kedvez a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. Az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből főleg az esti óráktól kell számítani elszórt záporokra, zivatarokra, napközben több-kevesebb napsütés még szinte mindenütt valószínű.

Vasárnap átvonul felettünk a hidegfront, azonban a nap első felében még többnyire felhős, záporos időre számíthatunk. A délutáni órákban már szárazabb levegő érkezik fölénk, fokozatosan csökken felhőzet, de elszórt záporok, zivatarok még a későbbiekben is előfordulhatnak majd.
Hétfőn már a napsütésé lesz a főszerep, napközben kellemes hőmérsékletű, nyári időre számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A késő délutáni, esti órákban elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak majd. Az északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 25-27 fok között alakul. Késő estére 22-22 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: eleinte erősen felhős idő várható, többfelé kisebb esővel, záporral, majd a délutáni óráktól felszakadozik a felhőzet, de elszórt záporok, zivatarok a későbbiekben is előfordulhatnak majd. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős tájakon ennél hűvösebb is lehet.

null

Hétfő: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepétől egyre melegebb, száraz levegő érkezik fölénk, fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, a hétvégén már kánikula valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hétvége, nyár, időjárás