Egy ciklon hidegfrontja érte el hazánkat, ennek hatására ma csapadékos, szeles, a délutáni óráktól egyre hűvösebb időre számíthatunk. A front csapadékzónája a déli óráktól éri el megyénket, erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Napközben megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugatira forduló szél, amellyel egyre hűvösebb levegő érkezik fölénk. Jelentős lehűlés kezdődik, a délutáni órák hőmérséklete a megye nyugati felén még a 18 fokot sem éri majd el, ezzel szemben Somogy délkeleti tájain, ahol a front csak később érkezik meg, még 23-25 fokot is mérhetünk majd.

Szerdára átvonul felettünk a hidegfront, amely mögött már szárazabb levegő érkezik fölénk. Napközben megszűnik a tartós eső, felszakadozik a felhőzet és már csak elszórt záporok alakulhatnak ki.

Csütörtök hajnalra nyugalomba jut felettünk a hidegfront, leáll a légmozgás, kiderül az ég, éppen ezért erősen lehűl a levegő, többfelé 10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Napközben változóan felhős, napos, kissé már melegedő idő várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 20-23 fok között alakul, de a megye nyugati tájain ennél hűvösebb, míg délkeleti tájain ennél melegebb idő valószínű. A késő esti órákra 15-18 fok közé hűl a levegő.

Szerda: eleinte még erősen felhős idő várható, majd napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhatnak záporok. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fokig melegszik a levegő.

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 8-11 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégéhez közeledve erősödik a nappali felmelegedés, de az időjárás változékony jellege megmarad. Az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan kell számítani záporokra, zivatarokra. A jövőhét elején további felmelegedés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, lehűl, felhő, zápor, zivatar, eső, időjárás