Vasárnap estig még az északnyugati áramlások alakítják időjárásunkat, folytatódik a változékony, az ilyenkor szokásosnál hűvösebb idő.
Az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből elszórtan várható zápor, esetleg zivatar, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk majd.

Az éjszakák hűvösek lesznek, a derült, szélvédett tájakon 10 fok alá hűlhet a levegő, napközben pedig általában 20-23 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók, a magasabb értékeket a naposabb tájakon mérhetjük majd.

H. Szabó Sándor felvétele
H. Szabó Sándor felvétele

Hétfőn egy ciklon előoldalán délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel melegebb levegő érkezik fölénk, erősödik a nappali felmelegedés, helyenként kevéssel 25 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet.

A melegedési folyamat azonban nem lesz tartós, kedden már egy újabb hidegfront érheti el térségünket.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan várhatók záporok, esetleg zivatarok. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 20-22 fok körül alakul. Késő estére 14-17 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: többnyire változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban erősebben felhős időszakok is előfordulhatnak majd. Elszórtan kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fokig melegszik a levegő.

Hétfő: változóan felhős, többnyire napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 8-11 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony, mozgalmas idő. Kedden egy újabb hidegfront érkezik fölénk, egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar és szerdára jelentősen visszaesik a hőmérséklet. A hét második felétől ismét délnyugatira fordul felettünk az áramlás, újabb felmelegedés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hűvös, hőség, strand, kánikula, zápor, nyár, időjárás