A Kárpát-medence felett tartós északnyugati áramlás alakult ki, amellyel több hullámban váltakozó nedvességtartalmú, többnyire hűvös levegő érkezik fölénk. A következő napokban is folytatódik a változékony, szeles idő. Az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből elszórtan alakulhatnak ki záporok, esetleg zivatarok, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Összességében az átlagosnál hűvösebb idő várható, a tartósan felhős helyeken csak 20 fok körül alakulnak a legmagasabb hőmérésetek, de a napos tájakon sem mérhetünk majd 23-24 foknál melegebbet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban erősen gomolyfelhős időszakok is előfordulhatnak majd. Legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. Késő estére 16-18 fokig hűl a levegő.

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat zápor, esetleg zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, napos időszakokra is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat zápor, esetleg zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnap estig folytatódik a mostanihoz hasonló időjárás, majd hétfőtől délnyugatira fordul felettünk az áramlás, felmelegedés kezdődik, de az időjárás változékony jellege megmarad.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: friss, ciklon, front, időjárás, felhő, zivatar, eső, zápor