18:26

A heves felhőszakadás oka egy lassú mozgása zivatarcella, amely a gyenge áramlás miatt beragadt Kaposvár felett. A város északi területein már közel 60 mm eső lehullott. A következő 1 órában még további felhőszakadások lehetnek.

null

null


Északnyugati áramlással több hullámban hűvösebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, ennek hatására a következő napokban jelentősen visszaesik a hőmérséklet, nagyjából átlagos hőmérsékletű, kora nyárias idő köszönt be.

Ma egy hidegfront alakítja időjárásunkat, hatására gyakran megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól egyre többfelé várható zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. Megszűnik a hőség, de még továbbra is meleg idő várható, 27-29 fok közötti csúcshőmérsékletekkel.
Keddre áthalad felettünk a hidegfront, amely mögött a vasárnapihoz képest jó 10 fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk. Jelentősen felfrissül az idő, a délutáni órákban már csak 24 fok körüli maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd.

Szerdán folytatódik a kissé változékony, mérsékelten meleg idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: eleinte túlnyomóan napos idő várható, majd a délutáni óráktól erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé kell számítani záporok, zivatarok kialakulására. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakul. Késő estére 20-23 fok közé hűl a levegő.

Kedd: napközben többnyire változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb az időszak elején fordulhat elő kisebb zápor. Az északi szél erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: vasárnap estig folytatódik a kissé változékony, mérsékelten meleg idő. Az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből elszórtan kell számítani záporokra, zivatarokra, emellett azonban hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak majd. A jövőhét elejétől felmelegedés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: meleg, enyhül, lehűl, kánikula, zápor, hőség, zivatar, nyár, időjárás