A csapadékos időjárást okozó ciklon fokozatosan gyengül, távolodik térségünkből, mögötte szerdától északira fordul felettünk az áramlás, amellyel jóval szárazabb, de hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk. Kezdetben még többfelé várható jelentős csapadék, majd szerda délelőtt már egyre nagyobb területeken szakadozik fel a felhőzet, süt ki a nap. A hőmérsékletek továbbra is elmaradnak az ilyenkor szokásostól, csütörtök hajnalban már jócskán 10 fok alá hűlhet a levegő, míg napközben a több napsütés ellenére sem lesz melegebb 20 foknál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. Késő estére 13-15 fokig hűl a levegő.

Szerda: eleinte még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északi szél erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: péntektől délnyugatira fordul felettünk az áramlás, megkezdődik a felmelegedés. Kezdetben túlnyomóan napos idő várható, majd a hétvége felé kissé labilis levegő érkezik fölénk, elszórtan már előfordulhatnak zivatarok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegedés, zápor, ciklon, zivatar, felhő, eső, időjárás