A Kárpát-medence időjárását egy távozó ciklon alakítja, amelynek csapadékrendszere ma átmenetileg visszahajlik fölénk.

Hétfőn és kedden többnyire erősen felhős idő várható, csak rövid napos időszakok fordulhatnak majd elő. Többfelé és több alkalommal kell számítani esőre, záporra, helyenként zivatarra. Kedd éjfélig összességében jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

Szerdán eltávolodik térségünkből a csapadékzóna, mögötte már szárazabb, hűvösebb levegő érkezik fölénk, egyre több napsütés várható, de a nappali hőmérsékletekben nem várható lényeges változás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, csak rövidebb napos időszakok fordulhatnak majd elő. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő, de néhol ennél hűvösebb is lehet.

null

Szerda: felszakadozik a felhőzet, napközben már többnyire változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor. Az északi, északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: eleinte folytatódik az átlagosnál hűvösebb idő, majd péntektől délnyugati áramlással melegebb levegő érkezik fölénk, erősödik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: aranyat ér?, május, eső, időjárás