A múlt hét közepe óta egy ciklon alakítja a Kárpát-medence időjárását. Megyénkben az elmúlt 5 nap során, szeszélyes területi eloszlásban, 70-100 mm eső hullott le, ami néhány településen már eddig is gondokat okozott.

A friss modellszámítások szerint, a következő 24 órában, kedd éjfélig, még további 30-50 mm csapadék érkezhet, amely akár nagyobb területeket is érinthet majd. A csapadék egy része tartós, csendes eső formájában hullhat majd le, de nem lehet kizárni rövidebb-hosszabb ideig tartó felhőszakadásokat sem.

Berzsenyi park. Vízi Játszótér

Posted by Kapos Mobil on 2015. május 25.

Pedig már így is kijutott rendesen a jóból...

Mivel a talaj már 100 %-ig telített nedvességgel, ezért az újabb nagy mennyiségű csapadékot már nem képes elinni, ennek következtében többfelé alakulhatnak ki árvizek. 

Ábra: az Aladin modell csapadék előrejelzése az éjszakai órákra. A modell több felhőszakadás gócot is vár Somogy megye fölé. 

2. Ábra: friss radarkép. Tőlünk keletre már megjelent egy új csapadékrendszer, amely felerősödve majd az éjszakai órákban érkezik meg megyénkbe.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: május, eső, zivatar, időjárás