Egy nyugati ciklon előoldali áramlásában afrikai eredetű, meleg léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, ennek a hatására a következő napokban beköszönt az igazi nyári idő. Hétfőtől fokozatos felmelegedés kezdődik, amely várhatóan kedden éri el tetőpontját, ekkor többfelé mérhetünk majd 28-30 fok körüli délutáni hőmérsékleteket. A fölénk érkező levegő nem lesz túl száraz, ezért a napos időszakok mellett gomolyfelhő képződésre is számíthatunk majd, ezekből azonban csak kevés helyen fordulhat elő zápor, zivatar.

Szerdán már egy gyenge hidegfront közelíti meg hazánkat, hatására a délutáni óráktól záporok, zivatarok is előfordulhatnak majd és kissé mérséklődik a meleg.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat egy-egy zápor. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul. Késő estére 17-20 fok közé hűl a levegő.

Kedd: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fokig melegszik a levegő.

Szerda: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből főleg a délutáni óráktól lehet számítani elszórt záporokra, zivatarokra. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: csütörtökre egy hidegfront vonul át felettünk, hatására átmenetileg átlagos körülire hűl vissza a levegő. Péntektől ismét melegedés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: front, nyár, hőség, tavasz, időjárás