Egy ciklon áramlási rendszerében meleg, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, azért az előttünk álló hétvégén az eddigieknél változékonyabb, de továbbra is meleg idő várható.
Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből pénteken, illetve vasárnap délután alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de nagy területre kiterjedő jelentős csapadék nem valószínű.

Meleg, már-már kora nyárias idő várható, a délutáni órák hőmérséklete többnyire 20-24 fok között alakul majd, de a záporok és zivatarok környezetében ennél átmenetileg hűvösebb lesz.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Szórványosan kell számítani záporokra, zivatarokra. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. Késő estére 14-16 fokig hűl a levegő.

Szombat: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél élénk lesz. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délutáni óráktól egyre többfelé valószínű zápor, zivatar. A délnyugati szél erős, zivatar környezetében viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: eleinte folytatódik az átlagosnál melegebb, változékony idő, majd a jövőhét keddtől kissé hűvösebb levegő érkezik fölénk, mérséklődik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhe, meleg, zápor, zivatar, időjárás