Délnyugati áramlással egyre melegebb levegő érkezik fölénk, ezért a következő napokban tovább emelkedik a hőmérséklet, az átlagosnál is melegebb idő köszönt be.

Eleinte sok napsütés várható, majd péntektől egy ciklon áramlási rendszerében már nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, amely kedvez majd a záporok, zivatarok kialakulásának.

Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből főleg a délutáni órákban kell számítani záporokra, zivatarokra, de nagy területre kiterjedő jelentős mennyiségű csapadék nem várható.

Az éjszakák jelentősen enyhülnek, napközben pedig többnyire 20-24 fok közötti maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd, de a tartósan felhős, záporos tájakon ennél átmenetileg hűvösebb lesz.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: napos, száraz idő várható, csak a késő délutáni óráktól növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul, de néhol akár 25 fok is lehet. Késő estére 13-15 fokig hűl a levegő.

null

Péntek: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakokra is számíthatunk. Szórványosan várhatók záporok, néhol zivatarok. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 18-21 fokig melegszik a levegő, az alacsonyabb értékek a tartósan felhős, záporos tájakon lesznek.

null

Szombat: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhét hétfőig folytatódik a változékony, meleg idő. Vasárnap és hétfőn többfelé kell számítani záporra, zivatarra, majd keddtől kissé szárazabb, néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: április, nyár, szalinay, időjárás