Egy ciklon előoldali áramlásában afrikai eredetű, egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, ezért a következő napokban erős felmelegedés kezdődik, nyárias idő köszönt be.

Eleinte csak néhány fokkal melegszik 20 fok fölé a levegő, majd csütörtökön már egyre nagyobb területeken mérhetünk kevéssel 25 fok feletti csúcshőmérsékleteket. Az időszak nagy részében a napsütésé lesz a főszerep, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyol, illetve gomolyfelhőzet, de ezekből csapadék nem várható.

Pénteken már egy hidegfront közelíti meg hazánkat, a délutáni óráktól erősebben megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé valószínű zápor, zivatar, de a hőmérsékletekben egyelőre nem várható lényeges változás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 20-23 fok között alakul. A késő esti órákra 11-13 fokig hűl a levegő.

null

Csütörtök: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok körül alakul. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő.

null

Péntek: eleinte változóan felhő, napos idő várható, majd a délutáni órákban erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A délutáni órákra 21-24 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: szombatra erős lehűlés várható, 10-15 fokkal visszaesik a hőmérséklet, majd a jövőhét elején kisebb felmelegedés kezdődik. Vasárnap és hétfő hajnalban gyenge fagyok is előfordulhatnak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, tavasz, április, nyár, időjárás