Északnyugat felől egy hidegfront vonult át felettünk, amely mögött 4-5 fokkal hűvösebb levegő árasztotta el a Kárpát-medencét.

A front gyorsan nyugalomba jut felettünk és szerdától már déli áramlással egyre melegebb levegő érkezik fölénk, erőteljes felmelegedés kezdődik.

Kezdetben még csak 20 fok közelébe melegszik a levegő, majd csütörtökön egyre többfelé mérhetünk kevéssel 25 fok feletti csúcshőmérsékleteket, amelyek már nyárias értékeknek felelnek meg.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, legfeljebb elszórtan alakulhatnak ki futó záporok. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

Szerda: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 20-23 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyolfelhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégére jelentősen visszaesik a hőmérséklet, szeles, záporokkal tarkított kora tavaszias idő várható. Hétfőn átmeneti felmelegedés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: friss, hőmérséklet, lehűl, enyhül, időjárás