Délnyugati áramlással továbbra is meleg, eleinte még száraz levegő érkezik fölénk, ezért vasárnap többnyire napos időre számíthatunk, csak átmenetileg növekedhet meg a fátyol, illetve gomolyfelhőzet.

Hétfőn egy érkező hidegfront előterében már kissé nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, ezért az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből szórványos záporok, zivatarok is előfordulhatnak majd, de a hőmérsékletekben nem várható lényeges változás.

Kedden a megerősödő északnyugati széllel 4-5 fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk, átmenetileg mérséklődik a nappali felmelegedés. Napközben már többnyire napos idő várható, csak néhol fordulhat elő futó zápor.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből csak néhol alakulhat ki futó zápor. A délnyugati, majd később északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A késő esti órákra 10-13 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a későbbiekben már erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fokig melegszik a levegő.

Kedd: változóan felhős, napos idő várható, csak néhol fordulhat elő futó zápor. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepétől újabb erős felmelegedés kezdődik, csütörtökön és pénteken már kevéssel 25 fok fölé is melegedhet a levegő. Péntektől változékonyabbra fordul az idő, többfelé lehet zápor, zivatar, szombatra pedig ismét visszaeshet a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, tavasz, időjárás