Tőlünk délre egy mediterrán ciklon örvénylik, ennek áramlási rendszerében dél felől enyhe, időnként nedves léghullámok érkeznek fölénk. Ez az időjárási helyzet kedvező feltételeket biztosít a záporok kialakulásának.

Szerdán nedvesebb levegő érkezik fölénk, a délutáni óráktól többfelé kell számítani kisebb esőkre, záporokra, majd csütörtökre áthalad felettünk a csapadékzóna, felszakadozik a felhőzet, de délutáni záporok, esetleg zivatarok továbbra is előfordulhatnak.

Pénteken ismét több lesz felettünk a felhő, de csak szórványosan kell számítani kisebb mennyiségű csapadékra.

A legmagasabb nappali hőmérsékletek a felhőzet és csapadék függvényében alakulnak, a naposabb helyeken akár 18-20 fokokat is mérhetünk majd, ezzel szemben a tartósan felhős, záporos tájakon nem lesz melegebb 14-15 foknál.

A napos, valamint az erősen felhős, csapadékos területek térben és időben is váltakozhatnak majd egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. A déli, délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A késő esti órákra 10-12 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett napos időszakok is előfordulhatnak majd. Szórványosan kell számítani záporokra, helyenként zivatarokra. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 17-20 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: nagyrészt felhős idő várható, helyenként azonban rövidebb-hosszabb napos időszakok is előfordulhatnak majd. Szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. A délutáni órákra 14-16 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: folytatódik a változékony, időnként csapadékos idő. Szombaton szárazabb, naposabb idő valószínű, majd vasárnaptól ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk. A hőmérsékletek az ilyenkor szokásosnak megfelelően alakulnak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhe, napsütés, felhő, melegedés, tavasz, csapadék, időjárás