Egy anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, folytatódik a többnyire napos, száraz, az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő. Az anticiklon peremén, keleti áramlással továbbra is száraz, de az eddigieknél néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk.

Szerdától kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, de a sok napsütés hatására, a délutáni 11-13 fok körüli hőmérsékleteket a ténylegesnél is enyhébbnek érezzük majd.

H. Szabó Sándor felvétele
H. Szabó Sándor felvétele

A kisebb lehűlés inkább az éjszakai hőmérsékletekben érezteti majd hatását, csütörtök és péntek hajnalban többfelé várható gyenge fagy.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, helyenként azonban megnövekedhet a fátyolfelhőzet. A keleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: többnyire napos, száraz idő várható, helyenként azonban erősebben is megnövekedhet majd a gomolyfelhőzet, de csapadék nem várható. A keleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 11-13 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: többnyire napos idő várható, időnként azonban megnövekedhet a gomolyfelhőzet. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 12-14 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégére kissé változékonyabbra fordul az idő, több lesz felettünk a felhő, de csak elszórtan kell számítani kisebb esőre, záporra. Néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, majd a jövőhét elejétől ismét melegszik az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegedés, napsütés, ciklon, felhő, enyhe, tavasz, csapadék, időjárás