Északi légpályákon hűvös, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, ezért a következő napokban meglehetősen változékony időre kell számítani.

Szerdán már egy hidegfront éri el hazánkat, napközben északnyugat felől megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé várható kisebb eső, zápor. A hőmérsékletek a déli órákig még emelkednek, helyenként 12-13 fokot is mérhetünk majd, délután azonban már lassú lehűlés kezdődik.
Csütörtökön és pénteken a hidegfront csapadékzónája alakítja időjárásunkat, a többnyire erősen felhős égből többfelé várható eső, zápor, de a mostani számítások szerint nagy mennyiségű csapadék nem valószínű.
Mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órák legmagasabb hőmérséklete mindössze 6-8 fok között alakul majd, azonban az erős, időnként viharos szél miatt ennél lényegesen alacsonyabb lesz a hőérzetünk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: eleinte még előfordulhat kevés napsütés, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A déli órák legmagasabb hőmérséklete 12-14 fok között alakul, délutántól már lehűlés kezdődik. Késő estére 4-6 fokig hűl a levegő.

null

Csütörtök: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szál erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul, de lesznek helyek, ahol nem lesz melegebb 5 foknál.

null

Péntek: többnyire felhős idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható kisebb eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 6-8 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégéig folytatódik a változékony, hűvös idő, majd vasárnaptól délkeletire fordul felettünk az áramlás, ismét enyhébb levegő érkezik fölénk. A jövőhét elejétől csökken a csapadékhajlam, melegszik az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: március, hidegfront, időjárás