Egy anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, a következő napokban is folytatódik a többnyire napos, száraz, eseménytelen idő. Néhol átmenetileg megnövekedhet majd a gomolyfelhőzet, de csapadék sehol sem várható.

Mivel viszonylag hideg levegő tölti a medencét, ezért az éjszakai órákban nagy területen várható gyenge fagy, napközben azonban a sok napsütés hatására már kevéssel 10 fok fölé is melegedhet a levegő. Keddtől néhány fokkal melegebb levegő érkezik fölénk, tovább erősödik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. Késő estére 0 fokig hűl a levegő.

Hétfő: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyol, illetve gomolyfelhőzet. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -1,-3 fok között alakul. A délutáni órákra 9-11 fokig melegszik a levegő.

Kedd: többnyire napos idő várható, csak időnként növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A délies szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: szerdáig folytatódik az eseménytelen, melegedő idő. Csütörtökön egy hidegfront éri el megyénket, megerősödik a szél és ismét visszaesik a hőmérséklet. A hét második felében átmenetileg több lesz a felhő felettünk, de csak néhol fordulhat elő kisebb csapadék.

(címlapfotónk: MTI/Varga György)

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csípős, hajnal, tavasz, száraz, napos, fagy, időjárás