Tőlünk délre egy mediterrán ciklon örvénylik, ennek felhőzónája hazánk fölé is benyúlik. A ciklon fő csapadékzónája azonban határainkon kívül marad, ezért nálunk csak szórványos, többnyire kisebb mennyiségű csapadék várható.

Ma többnyire erősen felhős, borult idő várható, főleg a megye déli tájain lehet számítani kisebb esőre, havas esőre, de máshol sem lehet teljesen kizárni. Napközben megerősödik, időnként viharossá fokozódik az északi, északkeleti szél, amely jelentősen rontja majd hőérzetünket.

Pénteken a déli határvidéken eleinte még előfordulhat gyenge csapadék, majd napközben északnyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, helyenként már rövid napos időszakok is előfordulhatnak, a szél azonban továbbra is erős, időnként viharos marad.

Szombatra eltávolodik térségünkből a ciklon, egyre nagyobb területeken szakadozik fel a felhőzet és süt ki a nap. Kissé már erősödik a nappali felmelegedés, de a szél csak lassan mérséklődik majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: többnyire erősen felhős, borult idő várható, szórványosan kisebb esővel, havas esővel. Jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szél erős, időnként viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A késő esti órákra 2-4 fokig hűl a levegő.

null

Péntek: a déli tájakon eleinte még előfordulhat gyenge csapadék, majd napközben fokozatosan felszakadozik a felhőzet, helyenként a nap is kisüthet. Az északi, északkeleti szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő.

null

Szombat: változóan felhős idő várható, hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, csapadék nem valószínű. Az északi szél erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákra 7-9 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégétől anticiklonális hatások érvényesülnek időjárásunkban, száraz, eseménytelen időszak kezdődik. Az éjszakai órákban többfelé lehet gyenge fagy, míg napközben általában 8-10 fokig melegszik majd a levegő. A jövőhéten további lassú felmelegedés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, március, szalinay