A következő napokban folytatódik a meglehetősen változékony, átmenetileg egyre hűvösebb idő. Az átvonult hidegfront mögött északi áramlás alakul ki felettünk, amellyel több hullámban hidegebb levegő érkezik fölénk a magasban.

Kedden a felhőátvonulások mellett több órás napsütésre is számíthatunk, majd szerdán már egy tőlünk délre kialakuló mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat. Napközben erősen megnövekszik a felhőzet és az esti órákban már kisebb eső, zápor is előfordulhat majd.

Csütörtökön felettünk lesz a ciklon csapadékzónája, többfelé kell számítani esőre, havas esőre, helyenként havazásra, de a mostani számítások szerint, jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű.  A nappali felmelegedés tovább mérséklődik, a legmelegebb kora délutáni órákban általában 5 fok körüli maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd, de az erős, időnként viharos szélben ennél alacsonyabb lesz a hőérzetünk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. Késő estére 2-4 fokig hűl a levegő.

Szerda: eleinte változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, majd napközben dél felől beborul, az ég és az esti óráktól már kisebb eső, zápor is előfordulhat majd. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,-1 fok körül alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 7-9 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtök: túlnyomóan borult idő várható, többfelé esővel, havas esővel, helyenként havazással. Az északi szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégére eltávolodik térségünkből a ciklon, szárazabb levegő érkezik fölénk, több napsütés várható. A jövőhét elejétől melegedés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tavasz, nap, meleg, időjárás