Megérkezett a CFS modell hosszútávú anomália előrejelzése márciusra.
A modell összességében átlagos hőmérsékletű, az előző hónapokhoz képest szárazabb időjárással számol, a hónap első dekádja azonban hűvösebb, csapadékosabb időt hozhat.

A jövő hét közepétől újabb változás kezdődik időjárásunkban.

A változás kulcsa a Brit-szigetek felett megerősödő anticiklon lesz, amely a jövőhéttől kezdve blokkolja majd a déli, délnyugati áramlást Európa belsejébe, ezzel elzárja a felénk érkező melegebb léghullámok útját. Ezzel egy időben, a kontinens északi részén felhalmozódó hideg, sarkvidéki eredetű levegő délebbi szélességek felé veszi irányát, a hét második felében eléri a Kárpát-medence térségét is.

A jelentős lehűlés azonban főleg a magasban érezteti majd hatását, a levegő alsóbb rétegeiben az erősebb besugárzás hatására már nem tudnak kialakulni igazán télies hőmérsékletek, csupán az ilyenkor megszokott átlagos értékekig hűlhet vissza a levegő.

A hidegebb léghullámok a Földközi-tenger térségét is elérik, ennek hatására mediterrán ciklon képződik, amely hazánk időjárására is hatással lesz. A ciklon csütörtökön éri el térségünket, egyre nagyobb területen, de elsősorban az ország déli felében kezdődik majd csapadékhullás.

Elsősorban eső várható, de a későbbiekben, a magasban érkező hideg levegő hatására havas eső, havazás is előfordulhat. A viszonylag magas talaj közeli hőmérsékletek miatt, jelentős hóréteg kialakulása nem valószínű, de a magasabb helyeken átmenetileg kifehéredhet a táj.

A csapadékos időt okozó légörvény a hétvégére eltávolodik térségünkből, mögötte már újabb enyhülés kezdődik, majd ezt követően a hónap közepéig folytatódhat a változékony, kora tavaszias idő.

Hideg és melegfrontok váltogathatják majd egymást, de ezek szélsőséges hőmérséklet változásokat, illetve nagy mennyiségű csapadékot várhatóan nem okoznak majd. Ciklon előoldali helyzetekben akár a 15 fokot is megközelítheti majd a hőmérséklet, míg a hidegfrontok alkalmával az átlagos értékekig, 5-8 fogig hűlhet majd vissza a levegő. A hűvösebb periódusokban gyenge éjszakai fagyok is előfordulhatnak majd.
Tartósabb meleg idő a hónap végéig nem valószínű.

Megjegyzés: a hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb. A csütörtökön érkező csapadék mennyisége, területi eloszlása és halmazállapota meglehetősen bizonytalan. Előfordulhat, hogy a ciklon a vártnál délebbi pályát vesz fel, ebben az esetben a csapadék zöme a határainkon kívül hullik majd.

Kis eséllyel ugyan, de néhol átmeneti hóréteg is kialakulhat. Az előrejelzésben bekövetkező változások esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése márciusra.

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése márciusra.

3. Ábra: a térképen a brit blokkoló anticiklon (A), valamint a Kárpát-medencétől délre kialakuló ciklon (C) látható.

4. Ábra: csütörtöktől a ciklon hátoldalán hideg levegő érkezik fölénk, de a lehűlés mértéke csak a magasban lesz jelentős.

5. Ábra: 2 méteres maximum hőmérsékletek a csütörtök déli órákban.

6. Ábra: ciklon előoldali helyzeteknél, melegfrontok alkalmával, akár 15 fokhoz közeli maximum hőmérsékletek is előfordulhatnak majd (március 16.).

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tavasz, március, front, időjárás