Változó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, ezért a következő napokban is folytatódik a meglehetősen változékony idő.
Vasárnap átmenetileg szárazabb levegő érkezik fölénk, a változóan felhős ég mellett már több-kevesebb napsütés is lehet. Erősödik a nappali felmelegedés, egyre többfelé melegszik a levegő 10 fok fölé.

Hétfőn már egy hidegfront csapadékzónája közelíti meg hazánkat, napközben erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól egyre többfelé várható eső, zápor, helyenként jelentős mennyiségű csapadék is lehet.

Kedden megérkezik fölénk a hidegfront, a megerősödő, időnként viharossá fokozódó széllel szárazabb, kissé hidegebb levegő árasztja el térségünket.
Napközben felszakadozik a felhőzet, de futó záporok ezt követően is előfordulhatnak. A front jelentős lehűlést nem okoz, csak néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 10-13 fok között alakul. Késő estére 5-7 fokig hűl a levegő.

Hétfő: erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól egyre többfelé várható eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is várható. Szórványosan előfordulhatnak futó záporok. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét második felében átmenetileg téliesre fordul időjárásunk, néhol havas eső, hó is előfordulhat majd. A hétvégén már újabb enyhülés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napsüt, melegedés, enyhe, tavasz, felhő, csapadék, időjárás