A csapadékos időt okozó ciklon eltávolodik térségünkből, mögötte enyhe, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk. A következő napokban folytatódik a változékony, az évszakos átlagnál enyhébb idő.

Eleinte még felhős idő várható, majd a hétvégén, különösen vasárnap már egyre hosszabb időszakokra süt ki a nap. Jelentős csapadék nem valószínű, de szombat hajnaltól átmenetileg többfelé fordulhat elő kisebb eső, zápor.

Az éjszakák hűvösek lesznek, a derült helyeken gyenge fagyok is előfordulhatnak, míg a nappali órákban általában 10 fok körül alakulnak a legmagasabb hőmérsékletek, de vasárnap délután akár 12-13 fokot is mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: többnyire felhős idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. Késő estére 3-5 fokig hűl a levegő.

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is előfordulhat majd. Szórványosan, főleg a reggeli órákban valószínű kisebb eső, zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,+2 fok körül alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul, helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 10-13 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: eleinte folytatódik az enyhe idő, majd a jövőhét második felében jelentős lehűlés valószínű. Csütörtökön egy mediterrán ciklon hatásra havazás is előfordulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: melegedés, enyhe, felhő, tavasz, csapadék, időjárás