Csütörtökig egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. A ciklon előoldalán enyhe, nagy nedvességtartalmú, hátoldalán pedig hideg léghullámok érkeznek fölénk. A két levegőfajta felettünk keveredik egymással, ami jelentős csapadékkal jár együtt.

Kedden még meglehetősen enyhe levegő lesz felettünk, a megye keleti, délkeleti tájain akár 8-10 fokot is mérhetünk, majd szerdán már megkezdődik a hidegebb levegő beáramlása, néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

Csütörtökön eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd napközben várhatóan csökken a csapadékhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 6-9 fok között alakul, a magasabb értékek a megye keleti tájain lesznek. Késő estére 3-5 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: túlnyomóan borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: borult lesz az ég, eleinte többfelé várható eső, zápor, majd napközben csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 5-7 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: péntektől szárazabb levegő érkezik fölénk, megkezdődik a felhőzet felszakadozása, a hétvégén már rövidebb-hosszabb napos időszakok is előfordulhatnak. Kissé erősödik az éjszakai lehűlés, újra megjelennek a gyenge hajnali fagyok, napközben azonban kora tavaszias hőmérsékletek várhatók.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, eső, időjárás