Kedden egy újabb mediterrán ciklon éri el hazánkat, amely napokig meghatározza majd időjárásunkat. A keddtől csütörtökig tartó időszakban többfelé hullhat jelentős, helyenként nagy mennyiségű csapadék.

A hétfői átmeneti csapadékszünet után, kedden megvastagszik felettünk a felhőzet és egyre nagyobb területen kezdődik esőzés, amely szerda napközben is folytatódik. Szerdától kissé hidegebb levegő érkezik fölénk, néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés, de a hőmérsékletek így is az átlag felett alakulnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel a felhőzet. Szórványosan előfordulhat kisebb eső, zápor. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. Késő estére 4-6 fokig hűl a levegő.

Kedd: túlnyomóan borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 7-10 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: túlnyomóan borult lesz az ég, sokfelé várható jelentős mennyiségű eső. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 5-7 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: péntektől már szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet, ennek következtében erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete megközelítheti majd a 10 fokot.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, csapadék, eső, időjárás