A következő néhány napban még egy anticiklon alakítja időjárásunkat, folytatódik a többnyire napos, száraz, csapadékmentes idő. Szerdán és csütörtökön még viszonylag hideg levegő tölti ki a Kárpát-medencét, ezért a fagyos hajnalokat követően csak mérsékelt nappali felmelegedés várható, a délutáni órákban mindössze 5 fokig melegszik majd a levegő.

Péntektől változás kezdődik időjárásunkban. Egy ciklon előoldalán délnyugatira fordul az áramlás, amellyel egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, erősödik a nappali felmelegedés, a délutáni órák legmagasabb hőmérséklete már megközelítheti a 10 fokot.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható, kisebb körzetekben azonban fátyolfelhős, ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. Késő estére -2,-4 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -4,-6 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órák hőmérséklete 5-7 fok között alakulhat majd.

Péntek: változóan felhős, napos idő várható, csak az esti óráktól növekedhet meg erősebben a felhőzet. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -2,-4 fok között alakul, többfelé képződhetnek ködfoltok. A délutáni órákra 7-9 fokig melegszik majd a levegő.

Távolabbi kilátások: a hétvégétől változékony, enyhe időjárás veszi kezdetét. Gyakoriak lesznek a frontátvonulások, amelyekből időnként kisebb esők, záporok is előfordulhatnak majd. A jövőhét közepén egy mediterrán ciklon okozhat kiadósabb csapadékot.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: olvadás, enyhülés, , tél, időjárás