Továbbra is egy anticiklon alakítja hazánk időjárását, ezért a következő három napban is folytatódik a többnyire napos, száraz, eseménytelen idő. Az anticiklon peremén hidegebb levegő érkezik fölénk, ennek hatására kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, ugyanakkor erősödik az éjszakai lehűlés. Szerda és csütörtök hajnalban többfelé mérhetünk -5 fok alatti minimum hőmérsékleteket, míg a délutáni órákra általában 4-6 fok közé melegszik majd a levegő. Csütörtök napközben a magasban már lassú melegedés kezdődik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban előfordulhatnak átmeneti erősen felhős időszakok is. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. Késő estére -1,-3 fokig hűl a levegő.

null

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -4,-6 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: változóan felhős, napos idő várható, néhol azonban erősebben felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -4,-6 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 5-7 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégétől a tartós, szép időt okozó anticiklon leépül, ugyanakkor egy ciklon előoldalán egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, lassan megszűnnek az éjszakai fagyok, napközben pedig egyre többfelé melegszik 10 fok fölé a levegő. Vasárnaptól változékonyabbra fordul az idő, többfelé valószínű eső, zápor. A jövőhéten hideg és melegfrontok váltogatják majd egymást.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: február, hideg, időjárás