Egy anticiklon alakítja hazánk időjárását, a következő napokban is folytatódik a többnyire napos, száraz, az éjszakai órákban helyenként erősen párás, ködös idő. Hétfőn még marad az átlagosnál több fokkal enyhébb idő, majd keddtől kelet felől hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, 3-5 fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

Az éjszakák végig fagyosak lesznek, hajnalonta általában -2,-4 fok közé hűl a levegő, de szerdára virradóra ennél jóval hidegebbet is mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekszik meg átmenetileg a fátyolfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 7-10 fok között alakul. Késő estére 0,-2 fokig hűl a levegő.

null

Kedd: többnyire napos idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a fátyolfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -2,-4 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul.

null

Szerda: többnyire napos idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyolfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -4,-6 fok között alakul, néhol ködfoltok is képződhetnek. A délutáni órákra 4-6 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: az átmeneti kisebb lehűlés után, péntektől délnyugatira fordul felettünk az áramlás, egyre enyhébb levegő érkezik fölénk, a hétvégén már kevéssel 10 fok feletti délutáni hőmérsékleteket is mérhetünk majd. Eleinte folytatódik a napos, száraz idő, majd vasárnaptól változékonyabbra fordul időjárásunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, tél, időjárás