Az elvonuló csapadékzóna mögött egy anticiklon húzódik fölénk, a következő napokban ez a képződmény alakítja majd időjárásunkat. A változékony időt okozó frontok messze elkerülik a Kárpát-medence térségét, az éjszakai ködöket leszámítva többnyire száraz, napos, eseménytelen időszak veszi kezdetét.

Az éjszakák továbbra is fagyosak lesznek, a még hóval borított tájakon -5 fok alá is hűlhet a levegő, míg a délutáni órákra általában 3-5 fokig melegszik majd a levegő. Az éjszakai órákban képződött köd, illetve ködfelhőzet néhol tartósan is megmaradhat, ezeken a tájakon napközben sem emelkedik 0 fok fölé a hőmérséklet.

A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak majd egymással!

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. Késő estére 0,-2 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: változóan felhős idő várható, hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, csapadék nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül. Az éjszakai órákban többfelé képződhet zúzmarás köd, amely néhol napközben is megmaradhat. A reggeli órák hőmérséklete -3,-5 fok között alakul, de néhol ennél is hidegebb lehet. A délutáni órákra 2-4 fokig melegszik a levegő, de a tartósan ködös tájakon 0 fok várható.

Péntek: változóan felhős, napos idő várható, néhol azonban tartósan felhős, ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -3,-5 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul, de a tartósan ködös tájakon ennél hidegebb lehet.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folytatódik a többnyire napos, száraz, eseménytelen idő. A hétvégétől további néhány fokos enyhülés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: olvadás, enyhülés, tél, , időjárás