Tőlünk délre egy újabb mediterrán ciklon alakult ki, ennek egyik csapadékzónája ma megközelíti hazánkat is. Napközben délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól egyre többfelé kezdődik csapadékhullás. Többnyire havazás várható, de eleinte helyenként havas eső, eső is előfordulhat majd. A hétfő reggeli órákig, a megye déli, délnyugati tájain 5 cm körüli friss hóréteg is kialakulhat.

Hétfőre elhagyja térségünket a csapadékzóna, mögötte szárazabb levegő érkezik fölénk, ezért a hét első két napján már nem várható számottevő csapadék, a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is lehet számítani.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól egyre többfelé kezdődik csapadékhullás. Eső, havas eső, hó egyaránt előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 0,+2 fok körül alakul. Késő estére 0 fokig hűl a levegő.

Hétfő: eleinte még előfordulhat hószállingózás, majd napközben felszakadozik a felhőzet, ezek után változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -2,-4 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fokig melegszik a levegő.

Kedd: változóan felhős, napos idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -4,-6 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 2-4 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben igen változékony idő várható. Szerdától egy újabb, erős mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, többfelé várható jelentős, helyenként nagy mennyiségű csapadék. Eleinte enyhülés várható, majd péntektől újabb lehűlés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, havazás, eső, , csapadék, időjárás, zápor