A pénteken átvonult ciklon mögött átmenetileg szárazabb léghullámok érkeztek fölénk, ennek köszönhetően ma nem várható csapadék, a változóan felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is lehet számítani.
Az átmeneti csendes idő után, vasárnap újabb változás kezdődik időjárásunkban. Egy mediterrán ciklon csapadékzónája éri el hazánkat. Napközben erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól egyre többfelé várható havazás, havas eső, néhol fagyott eső, eső. Helyenként 5-10 cm friss hó is hullhat megyénkben.

Hétfőre ismét csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütés is lehet. Az éjszakák többnyire gyengén fagyosak lesznek, napközben pedig általában 1-3 fok között alakulnak a legmagasabb hőmérsékletek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul, de helyenként ennél kissé melegebb is lehet. Késő estére 0,-2 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható havazás, havas eső, néhol eső. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -2,-4 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fokig melegszik a levegő.

Hétfő: felszakadozik a felhőzet, majd ezt követően változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. A nyugati, északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -4,-6 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fokig melegszik a levegő, de helyenként ennél néhány fokkal melegebb is lehet.

Távolabbi kilátások: a jövőhét első napjaiban átmenetileg csendesebb idő várható, majd a hét közepén újabb mediterrán ciklon érkezik, többfelé várható jelentős mennyiségű csapadék.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, havazás, , zápor, eső, csapadék, időjárás