Nyugat felől egy szokatlanul erős ciklon érte el hazánkat, amely a szombat hajnali órákig át is halad felettünk. A ciklon útját kiadós, néhol nagy mennyiségű csapadék, valamint erős szél jelzi majd.

Eleinte eső várható, majd a délutáni óráktól a magasban érkező hidegebb levegő hatására egyre inkább havas eső, majd havazás. A késő délutáni óráktól egy intenzívebb csapadék góc is elérheti megyénket, ekkor akár zivatar, hózivatar is előfordulhat majd.

A csapadék halmazállapot váltásának pontos ideje, valamint a lehulló eső, illetve hó mennyisége továbbra is bizonytalan, de a péntek reggeltől szombat hajnalig tartó időszak alatt, szeszélyes területi eloszlásban, akár 10-30 mm csapadék is lehullhat megyénkben.

Szombatra eltávolodik térségünkből a ciklon, felszakadozik a felhőzet, helyenként a nap is kisüthet. Vasárnap már egy mediterrán ciklon csapadékzónája közelíti meg térségünket, erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé valószínű vegyes halmazállapotú csapadék.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: túlnyomóan borult idő várható, sokfelé kiadós mennyiségű csapadékkal. Eleinte eső várható, majd a délutáni óráktól egyre inkább havas eső, majd havazás. Helyenként intenzív csapadékhullás is előfordulhat dörgés, villámlás kíséretében. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A déli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul, de néhol rövid időre akár 6-7 fokig is felmelegedhet a levegő, majd a délutáni óráktól már csökken a hőmérséklet. A késő esti órákban 0 fok várható.

Szombat: felszakadozik a felhőzet, napközben változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -1,-3 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé valószínű kisebb eső, havas eső, havazás. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -3,-5 fok között alakul. A délutáni órákra 0,+2 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a mozgalmas, téli idő. A jövőhét elején néhány napos csapadékszünet várható, majd a hét közepén egy újabb mediterrán ciklon éri el hazánkat, csapadékosra fordul az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, eső, havazás, zápor, , csapadék, időjárás