A következő napokban rendkívül változékony időre számíthatunk.

A csütörtöki gyenge front után, a péntek reggeli órákban nyugat felől egy erős ciklon éri el hazánkat, amely a szombat reggeli órákig át is halad felettünk.

A ciklon útját erős, helyenként viharos szél, illetve kiadós csapadék kíséri.
Eleinte eső várható, majd a délutáni óráktól egyre inkább havas eső, majd havazás. Helyenként intenzív csapadékhullás, illetve nagy mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Szombatra elhagyja térségünket a ciklon, felszakadozik a felhőzet, helyenként a nap is kisüthet.

A halmazállapot váltás ideje, valamint a lehulló eső vagy hó mennyisége bizonytalan.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: eleinte még lehetnek gyengén felhős területek, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé valószínű kisebb havazás, majd a későbbiekben egyre inkább eső. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. Késő estére 0,+2 fokig hűl a levegő.

Péntek: túlnyomóan borult idő várható, többfelé kiadós csapadékkal. Eleinte eső várható, majd a délutáni órákban már egyre inkább havas eső, majd hó. Az északira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A déli órákra 3-5 fokig melegszik a levegő, de délután már gyorsan csökken a hőmérséklet.

Szombat: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. A szél gyenge lesz. A reggeli órák hőmérséklete -1,-3 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folytatódik a változékony, téli idő. Vasárnap, valamint a jövőhét közepén újabb ciklon érkezhet, többfelé várható havas eső, havazás.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: front, ciklon, havazás, csapadék, időjárás, eső