A következő napokban rendkívül változékony időre számíthatunk. A csütörtök déli órákig még viszonylag száraz levegő tartózkodik felettünk, a változóan felhős ég mellett, főleg szerdán még több kevesebb napsütés is előfordulhat.

Csütörtök délutántól egy ciklon csapadékzónája közelíti meg hazánkat, erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé kezdődik csapadékhullás. A magasban átmenti enyhülés várható, ezért a csapadék halmazállapota várhatóan folyékony lesz.

Pénteken egy erős ciklon halad ár felettünk, borult idő várható, kiadós mennyiségű csapadékkal, viharos széllel. Eleinte eső várható, majd egyre inkább havazás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett rövid napos időszakok is előfordulhatnak, helyenként azonban tartósabb ködfoltokra is lehet számítani. A változó irányú szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. Késő estére 0,-2 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: napközben erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól egyre többfelé várható eső, zápor, eleinte havas eső, hó is lehet. A délnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -2,-4 fok között alakul. A délutáni órákra 2-4 fokig hűl a levegő.

Péntek: túlnyomóan borult idő várható, többfelé jelentős mennyiségű csapadékkal. Eleinte eső várható, majd egyre inkább havazás. Az északi szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A déli órákra 2-4 fokig melegszik a levegő, de délután már csökken a hőmérséklet.

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövőhét elején is folytatódik a változékony, téli idő, időnként vegyes halmazállapotú csapadékkal.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csapadék, változékony, eső, időjárás