A hétvégi csapadékot okozó ciklon eltávolodik térségünkből, mögötte váltakozó nedvességtartalmú, mérsékelten hideg léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé.

Hétfőn szárazabb levegő lesz felettünk, majd átmeneti szünet után, kedden egy gyenge frontzóna érkezik fölénk, erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé kell számítani kisebb havazásra, helyenként havas esőre. Szerdán már ismét szárazabb léghullámok érkeznek, felszakadozik a felhőzet, helyenként a nap is kisüthet majd.

Az éjszakák fagyosak lesznek, különösen kedd reggel, a hóval borított, derült helyeken akár -8,-10 fokot is mérhetünk majd, míg a nappali órákban kevéssel fagypont felett alakulnak majd a legmagasabb  hőmérsékletek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett napos időszakok is lehetnek. Elszórtan előfordulhat hószállingózás, kisebb hózápor. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A késő esti órákra 0,-3 fokig hűl a levegő.

Kedd: erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan várható kisebb havazás, néhol havas eső, eső. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -4,-6 fok között alakul, de néhol ennél hidegebb is lehet. A délutáni órákra 0,+2 fokig melegszik a levegő.

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett rövid napos időszakok is lehetnek. Néhol előfordulhat futó hózápor. A reggeli órák hőmérséklete -2,-4 fok között alakul. A délutáni órákra 1-3 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét második felének időjárása meglehetősen bizonytalan. Csütörtöktől, péntektől egy újabb mediterrán ciklon éri el hazánkat, egyre többfelé várható jelentős mennyiségű csapadék, de ennek halmazállapota még bizonytalan.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csapdék, változékony, tél, , időjárás