Ma még a pénteken érkezett mediterrán ciklon gyengülő csapadékzónája alakítja időjárásunkat, a többnyire borult égből többfelé kell számítani kisebb havazásra, hózáporra, majd a délutáni órákban csökken a csapadékhajlam.

Hétfőn már eltávolodik térségünkből a ciklon, helyenként a felhőzet is felszakadozhat.

Átmeneti szünet után, kedden egy gyenge frontzóna érkezik fölénk, beborul az ég és szórványosan kell számítani kisebb havazásra, hózáporra, de jelentős mennyiségű hó nem valószínű. Az éjszakai órák fagyosak lesznek, a nappali órákban pedig általában 0 fok körül alakulnak a legmagasabb hőmérsékletek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: többnyire borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Eleinte többfelé várható havazás, hózápor, majd a délutáni óráktól csökken a csapadékhajlam. Az északi szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 0,+1 fok körül alakul. A késő esti órákra 0,-1 fokig fűl a levegő.

null

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakok is lehetnek. Elszórtan előfordulhat hószállingózás, kisebb hózápor. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -1,-3 fok között alakul. A délutáni órákra 0,+2 fokig melegszik a levegő.

null

Kedd: erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan kell számítani kisebb havazásra, hózáporra, néhol havas esőre. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -3,-5 fok között alakul. A délutáni órákban 0,+1 fok valószínű.

null

Távolabbi kilátások: a hét második felétől ismét egyre változékonyabbra fordul időjárásunk, ezzel együtt megnő az előrejelzés bizonytalansága. Péntektől egy erős ciklon érheti el térségünket, amelyből nagy mennyiségű csapadék és orkán erejű szél valószínű. A csapadék halmazállapota egyelőre bizonytalan.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havazás, somogy, időjárás