Egy mediterrán ciklon előoldalán enyhe, nagy nedvességtartalmú levegő, míg hátoldalán egyre hidegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. A két levegőfajta felettünk fog keveredni egymással, ami meglehetősen csapadékos időt okoz. Szombat napközben a Dunántúl nagy része a ciklon hátoldalára, hideg oldalára kerül, ezért ez addigi esőket egyre többfelé váltja fel havazás. Vasárnap estig akár 3-10 cm olvadó, vizes hóréteg is kialakulhat megyénkben Az északi szél többfelé erős, helyenként viharos lesz.
Vasárnap is borult idő várható, többfelé havazással, majd a délutáni óráktól már csökkenhet a csapadékhajlam.

A hétvégén jelentős lehűlés várható, a nappali órákban már csak 0 fok körül alakulnak a legmagasabb hőmérsékletek.

Hétfőre elvonul a ciklon csapadékzónája, megszűnik a tartós csapadék és helyenként a felhőzet is felszakadozhat. Hajnalban már egyre többfelé várható fagy, míg a délutáni órákban is csak kevéssel emelkedik a hőmérséklet fagypont fölé.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: borult idő várható, többfelé havas esővel, majd havazással. Az északi szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. Késő estére 0 fokig hűl a levegő.

null

Vasárnap: borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható havazás, hózápor. Az északi szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,-1 fok között alakul. A délutáni órákban 0,+1 fok várható.

null

Hétfő: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, rövid napos időszakok is előfordulhatnak. Elszórtan előfordulhat hószállingózás, kisebb hózápor. Az északi szél élénk lesz. A reggeli órák hőmérséklete -1,-3 fok között alakul. A délutáni órákra 0,+2 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben változékony, télies idő várható. Kedden egy gyenge front hatására többfelé lehet kisebb hóesés, hózápor, de jelentős mennyiségű havazás nem valószínű. A jövőhét második felének időjárása rendkívül bizonytalan, csütörtöktől, péntektől egy erős ciklon érheti el hazánkat, egyre többfelé kezdődhet nagy mennyiségű csapadék, amelynek halmazállapota még bizonytalan.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tél, január, időjárás